Ljerka Njerš

izbornik

ZAGREB, “MATERIJALI I FORMA-TEKSTIL NA NOVIM GRANICAMA”

8. rujna 2018.

Izložba “Materijal i forma – tekstil na novim granicama”, što se otvara u subotu, 8. rujna u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, predstavlja radove šesnaestero autora koji propituju odnos materijala i forme u području oblikovanja tekstila.

Kroz dvije teme – dizajn i uporaba novih tekstilnih materijala te mimikrija materijala – u slučajevima kada jedan materijal oponaša drugi, umjetnici na izložbi pokazuju kako se sve mogu oblikovati i dizajnirati novi materijali i jesu li oni prepreka ili pomoć u ostvarivanju njihovog kreativnog postupka.

“Obje, u kratkim crtama elaborirane cjeline intrigantan su izazov umjetnicima. Rezultati njihova promišljanja i rada iskazani su na izložbi u različitim proizvodima primijenjene umjetnosti; kako na objektima za dekoraciju interijera, ali i na onima koji bez okolišanja posežu za umjetničkom aurom”, ustvrdio je kustos izložbe Nikola Albaneže u predgovoru izložbe, koja je premijerno bila postavljena prije dvije godine u Muzeju grada Vukovara.

Po njegovim riječima, to područje primijenjene umjetnosti danas ne odnosi se samo na oblikovanje tekstila, uključujući i modu, nego znači pomak prema umjetničkom shvaćanju samoga materijala.

Albaneže smatra kako “potencijal koji se u tekstilu nalazi je kategorijalno onaj isti kao u svakom drugom materijalu – to je sad materija poput pigmenta ili gline koja je tretirana kao osobiti medij za individualni izraz”.

“Promotrimo li izložene radove kao jednokratnu cjelinu, valja nam zapaziti imanentnost karakteristika koje potvrđuju posebnosti jedne tehnike, ali i prisutnost skupa takvih odlika kojima se nadilaze njena konvencionalna ograničenja”, ocijenio je.

U Galerij ULUPUH svoja će djela predstaviti Ivana Bakal, Andreja Deskar, Smiljka Franjić, Igor Galaš, Tatjana Grgurina Vučetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Ruža Hodak, Vesna Jakić, Dominique Jurić, Zoran Kakša, Nataša Knežević, Vesna Kolobarić, Tihana Mikša Perković, Ljerka Njerš, Sanja Šebalj i Gordana Špicer Šimić.

Izložba će se moći pogledati do 24. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izvor: PolitikaPlus/Hina

povratak na popis novosti

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign