Ljerka Njerš

izbornik

Radionice

“OK!OTKRIJMO KREATIVNOST”

Galerija grada Krapine- 2018.

Voditelj projekta je Vesna Kunštek ravnateljica Galerije grada Krapine.

U okviru projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“ sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u Galeriji grada Krapine je u četvrtak 25. listopada 2018. započela Umjetnička radionica keramike-prvi ciklus u trajanju od 25 sati. Na radionici sudjeluje 11 polaznika s navršenih 55 godina i više koji žele otkriti svoju kreativnost kroz oblikovanje unikatnih keramičkih predmeta, nakita i keramoskulptura. Voditeljica radionice dr. art Mirjana Smolić na početku rada upoznala je polaznike sa karakteristikama keramike i načinima rada iz kalupa, slobodnim modeliranjem i izvlačenjem gline.

Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina, istaknula je kako je to jedini projekt iz naše Županije koji je dobio sredstva. – Održat će se pet ciklusa likovnih radionica. Radionice keramike vodit će Ljerka Njerš i Mirjana Smolić dok će radionice vitraja voditi Dominik Jurić. Radionice će se održavati u Loboru, Krapini i Tuheljskim Tolicama. U zimskim mjesecima jednom tjedno po četiri sata održavat će se radionice keramike, a na proljeće radionice vitraja – istaknula je Pavlović.

Dodala je i kako će se najveći broj radionica održavati u Krapini, a svima onima koji će do tamo morati putovati vraćat će se putni troškovi. Isto tako, održat će se i pet izložbi radova polaznika – tri u Krapini, jedna u Sv. Ivanu Zelini i Slatini. Do tamo će biti organiziran prijevoz autobusom i ručak, a sve će to biti financirano iz projekta.

O samom su projektu ponešto rekle i umjetnice koje će sudjelovati u projektu. Ljerka Njerš istaknula je kako joj je drago da je mlada generacija pokrenula projekt usmjeren na stariju generaciju te priliku ljudima da se okušaju u umjetnosti, a s njom se složila i Dominik Jurić, umjetnica u vitraju.

Krapina je prepuna umjetničkih motiva baš kao i Zagorje. Drago mi je što ćemo pružiti priliku ljudima da se okušaju u umjetnosti, a jedinstvena je to mogućnost jer su svi troškovi pokriveni – naglasila je Jurić.Ovo je izuzetna prilika da uz izuzetne umjetnice ljudi nauče ponešto o umjetnosti, da si daju oduška i da iskažu svoju kreativnu stranu. Radionice su tempirane u zimskom periodu i ranom proljetnom kad je malo manje posla i kad se možemo posvetiti nekim hobijima – rekao je zamjenik gradonačelnika Drago Kozina.

 

Medjunarodni simpozij keramike

Ješkovo na Dravi – 2015.

Glavni organizator i srce svih programa sjajni kipar i keramičar Dragutin Cihlar Lao.


Raku i glinotisak radionica

Našice – Dvorac Pejačevica, kolonija Hinko Juhn, 2006.

U Zavičajnom muzeju Našice 2006. godine, održana je kolonija Hinko Juhn u kojoj su sudjelovali kipar Stjepan Gračan, keramičarka Ivančica Cvitić-Znidarčić, kao i studenti likovne akademije. Iste godine bila je samostalna izložba Ljerke Njerš, koja je prije toga bila postavljena i u Zavičajnom muzeju Slatina te u Gradskom muzeju Virovitica.

Povodom te izložbe Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja u Našicama napisala je: “Ovom izložbom predstavlja nam se umjetnica koja zauzima istaknuto mjesto na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni. Iz impresivne biografije vidljivo je da je Ljerka Njerš na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu promicala posebno stvaralaštvo keramike, ostvarujući jedan od najosebujnijih i najprepoznatljivijih izraza na ovom području. No, osim keramike, umjetnica se izražavala u vrlo različitim tehnikama, odnosno likovnim područjima, pa je tako nezanemariv i njen slikarski rad, a posebno rad u domeni primjenjene umjetnosti.”

Održana je također i radionica Ljerke Njerš na kojoj su se polaznici mogli upoznati sa tehnikama izrade glinotiska.


Glinotisak radionica za djecu pod vodstvom Ljerke Njerš

Zagreb – Muzej za umjetnost i obrt, 2007.

Voditeljica radionica u Muzeju za umjetnost i obrt: Malina Zuccon-Martić.


Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign