Ljerka Njerš

izbornik

ZAGREB-“Portreti, cvijeće i poneka maca”-Galerija MODULOR-Galerija ULUPUH

11. listopada 2022.

U Galeriji Modulor u Zagrebu otvorena je zanimljiva izložba Ljerke  Njerš – Portreti, cvijeće i poneka maca, rađena u kombiniranoj tehnici stvarne slikarske geste, fotografije i računalnih alata, kao novum koji je postao svojevrsni trend u doba digitalne komunikacije.

Ljerka Njerš se ponajprije prepoznaje po motivu i izboru boja. Ona time ostaje u oblicima i rukopisu koji je izgradila na početku svoje uspješne međunarodne karijere. Iz tog bogatog opusa, danas odabire dijelove slika, te ih transformira prema novom konceptu: svaki je detalj moguća fotografska faktografija, kako kaže umjetnica, temelj za novi raskošni kolorit, za novu mijenu, novu sliku, novi eksponat, novo osjećanje. Detalji preuzeti s vlastitih radova bilo keramičkih ili u staklu, bilo sa slika ili vlastitih fotografija, iz bilo koje tehnike u kojoj se Ljerka Njerš izražavala, svi su ti dijelovi ograničene površine ali beskonačnih mogućnosti izmjena. I boja ovdje igra važnu ulogu sugerirajući različita raspoloženja kroz svoja  simbolična značenja. Iz nukleusa vlastitog rada ili interpretacije posvojenih radova drugih umjetnika, ili iz vlastitih fotografskih zapisa lica, i prostora, flore i faune, umjetnica stvara novi rad i oplođenog ga vraća publici, još apstraktnijeg, još reduciranijeg, još dinamičnijeg, ne dozvoljavajući oblicima i bojama da stoje u mjestu kao povijesna gotovost. Mijena, varijacija, dorada, razrada, miješanje tehnika stalnim suprotstavljanjem jednog medija drugom, umjetnica nadolazi uz nepresušan izvor mašte, do novog rada, vjerujući onoj da ljepota rađa ljepotu, kao što dobrota rađa dobrotu ili ljubav raste ljubavlju.

U tom vrtlogu suvremenih oblika, boja i alata, Ljerkini fraktali nisu rastočeni u kaotične prostore, već začudno, ostvaruju se u novoj kolorističkoj i oblikovnoj harmoniji koja vibrira sa svjetlom naših dana. Ta koloristička bistrina koja je potekla iz osvjetljenih ekrana (smartfona i računala), zove umjetnicu na neprestano istraživanje, u potrazi za konceptom koji će izmiješanim, nadograđivanim tehnikama i tehnologijama, vlastitim i posuđenim oblicima i fotografskim zapisima  postići novu umjetničku stvarnost, koja je po definiciji prirode i neprirode, zapravo čisti nadrealizam. A on, upravo takav kakav je stvorila Ljerka Njerš u svojim najnovijim radovima draži osjetila i hrani dušu.

Njezina miksmedijska umjetnost  enamira eruptivnu energiju. Ona je reproduktivna sasvim sukladno 21. stoljeću, s napomenom da izvođenje ovih likovnih nastupa u novim smjelim i zadivljujućim obradama polazi ponajprije od njezinih originalnih kompozicija.

Tekst: Branka Hlevnjakpovratak na izložbe

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign