Ljerka Njerš

izbornik

ZAGREB, MUO, promocija monografije “LJERKA NJERŠ” Ivanke Reberski

15. veljače 2012.

Promotori Tonko Marojević, Mate Maras, I. Reberski

U Muzeju za umjetnost i obrt poredstavljena je monografija “Ljerka Njerš”, autorice dr. sc. Ivanke Reberski, povjesničarke umjetnosti, znanstvene savjetnice u mirovini, autorice brojnih monografija, studija, retrospektivnih i monografskih izložbi hrvatskog slikarstva 20. stoljeća. Monografiju su promovirali akademik Tonko Maroević i prof. Mate Maras. Izdavač je ULUPUH.
Monografija sustavno prikazuje kronologijski slijed i evoluciju kompleksnog likovnog opusa Ljerke Njerš, slikarice i jedne od najeminentnijih, međunarodno afirmiranih hrvatskih keramičarki, koja je svojim raznorodnim likovnim djelom senzibilne poetike i svojstvenog izričaja prisutna na domaćoj i inozemnoj likovnoj sceni više od pola stoljeća. Na 264 raskošno ilustriranih stranica prikazan je njezin opus od 1958. do danas. Ljerka Njerš u svom je pristupu sjajno pomirila obje svoje temeljne vokacije keramičarke i slikarice. Diplomorala je na Školi primjenjene umjetnosti (Keramički odjel) u Zagrebu, u klasi poznate keramičarke Blanke Dužanec. Slikanje je studirala na akademiji likovnih ujetnosti u Zagrebu i diplomirala u klasi profesora Marina Tartaglie. Od tada djeluje kao profesionalna samostalna umjetnica i redovno izlaže na izložbama u zemlji i inozemstvu. Osim mnogih skupnih, imala je više od 80 samostalnih izložbi. Uz studijska putovanja, sudjeluje i na mnogim stručnim simpozijima i susretima. Od 1985. sudjeluje na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih kuća Cristie’s i Bonham’s. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a te Society of Designer and Craftsman u Londonu.

“LJERKA NJERŠ” monografija, časopis ZAGREB, MOJ GRAD, 1.ožujka.2012.

Aktovi koji uzbuđuju vitalističkom snagom antičkih bakantica s kojih klizi rosa na keramičkim posudama i čarobnim cvijetnim staklima Ljerke Njerš bili su dovoljan razlog da Muzej za umjetnost i obrt u srijedu na čas postane snovit kutak hrvatske kulture. Predstavljanje monografije o velikoj umjetnici “Stvaralačka avantura u boji i vatri” u izdanju ULUPUHA u dupkom krcatom muzeju bio je ipak pokazatelj da hrvatska kultura, usprkos siromaštvu i medijskom izgnanstvu na uštrb sveopće trivijalizacije života, nije na koljenima! Možda i više od dvije stotine ljudi došlo je odati počast umjetnici svjetskog ugleda, kultnoj ličnosti hrvatske keramike, koja je u muzeju izlagala i 1983. i 2007. godine, podsjetio je ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović. “Riječ je o enciklopediji jednog prebogatog života iz pera dr. Ivanke Reberski koja je godinama pratila stvaralaštvo Ljerke Njerš, podjednako važno i u hrvatskom i u europskom kontekstu. Pažljivo prateći preobrazbe izraza i tehnika, razvijanje motivike od lika žene i motiva cvijeta, preko pejzaža Yorkshiera, Portugala i Hrvatske, zagrebačkih veduta, do fascinantnih radova u staklu, dr. Reberski napisala je knjigu koja pokazuje kako od zemlje pročišćavajućim elementom vatre nastaje svijet koji emanira čistu ljepotu”, istaknuo je među ostalim, dr. Tonko Maroević. Zahvalivši umjetnici i brojnim suradnicima, posebno dizajnerici Zlatki Salopek i Đurđi Kovačić zaslužnoj za bibliografiju, dr. Ivanka Reberski podsjetila je da je rad na knjizi započela još 2004. godine. Ljerku Njerš izdvojila je ne samo kao doajenku hrvatskoga kiparstva i najveće ime hrvatske keramike, već i kao veliku slikaricu koja je s lakoćom mijenjala stilove i posebne tehnike kojima se nitko u Hrvatskoj nije bavio. Uz pročitan telegram čestitke predsjednika Ive Josipovića, s puno emocija o umjetnici je govorio i Mate Maras, a u ime ULUPUHA koji se lavovski izborio za knjigu Ivana Bakal nakon čega je umjetnica zahvalila svima na potpori i dolasku.

“SVIJET ČISTE LJEPOTE” Marina Tenžera, VJESNIK, 23.veljače 2012.

 

fotografije: Višnja Serdar

fotografije: Marko Čolićpovratak na izložbe

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign