Ljerka Njerš

izbornik

SAMOBOR, “MAČKA u hrvatskoj likovnoj umjetnosti”-Galerija PRICA

18. listopada 2019.

Likovne mačke u Galeriji Prica na 120 različitih načina kroz prizmu 73 umjetnika

Kako su hrvatski umjetnici doživljavali mačku od sredine 19. stoljeća do današnjih dana prikazano je na izložbi precizno nazvanoj “Mačka u hrvatskoj likovnoj umjetnosti” koja je otvorena u petak, 18.listopada u Galeriji Prica.
Autorice izložbe Dajana Vlaisavljević i Snježana Pavičić te kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović primile su se zahtjevnog zadatka obuhvatiti jednim izložbenim poduhvatom raznovrsne primjere umjetničkog poimanja životinje koja je za neke primjer idealnog kućnog ljubimca, oličenje ljupkosti, poligon za istraživanje simbolizma, tajnovito biće nedokučivog ponašanja ili pak vjesnik nesreće, pratitelj okultnog pa čak i demonskog ili zlog. Riječ je u stvari o nastavku projekta iz 2013. godine kad je tema bio pas, a sve je dio šireg koncepta, odnosno ciklusa “Animalizam u hrvatskoj likovnoj umjetnosti”.

Na izložbi koja zauzima obje prostorije Galerije Prica, na katu i u prizemlju, izložena su djela 73 autora koji su se, inspirirani mačkom, izrazili u raznim tehnikama, od crteža, grafika i slika do skulptura, a ukupno je oko 120 djela s motivom mačke, najrazličitijih tema, poetika i žanrova, stilskih razdoblja od realizma, ekspresionizma, naivne umjetnosti do one suvremene. Po opsegu je jasno da je izložba bila jednako veliki posao u autorskom kao i organizacijskom smislu pa je rad na njoj potrajao dvije godine, što je i razumljivo kad se uzme u obzir da je eksponatima u stvari pokrivena cijela Hrvatska, od brojnih muzejskih i galerijskih institucija do samih autora i privatnih kolekcionara koji su posudili djela za samoborsku izložbu.

O izložbi su na otvorenju govorile autorice Dajana Vlaisavljević i Snježana Pavičić te kustosica Nikolina Šimunović, okupljene je pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, u glazbenom dijelu nastupio je pijanist Fabijan Košćak s Muzičke akademije u Zagrebu, a službeno je izložbu otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić obzirom da je ova izložba ujedno i dar Galerije Prica Gradu Samoboru za njegov 777. rođendan.

Izvor: http://www.radiosamobor.hr/2019/10/18/likovne-macke-u-galeriji-prica-na-120-razlicitih-nacina-kroz-prizmu-73-umjetnika/

 povratak na izložbe

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign