Ljerka Njerš

izbornik

LONDON, A Tribute to Milka Ternina, The croatian Embassy Art Gallery, 21 Conway Street

18. rujna 2006.

Izložbu su organizirali Muzej grada Zagreba i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, a održana je u Galeriji Veleposlanstva u Londonu.

U Royal Opera House je, u organizaciji Muzeja grada Zagreba, postavljena izložba o Milki Ternini, koja je trajala od 18. rujna 2006. do 20. siječanja 2007.

O izložbi

autorica: Nada Premerl

Ljerka Njerš izložbom A Tribute to Milka Ternina odaje počast Ternini i njenim kostimima, znak je to dubokog poštovanja prema jednoj od najvećih hrvatskih i svjetskih opernih umjetnica. Milka Ternina (Doljnji Sip, 1863. – Zagreb, 1941.) pronosila je hrvatsko ime diljem svijeta nastupivši više od 1200 puta na najpoznatijim svjetskim pozornicama.Poznata hrvatska likovna umjetnica Ljerka Njerš otkrila je u postavu Muzeja grada Zagreba raskošne kostime Milke Ternine koje je za opernu Divu dizajnirao britanski kostimograf Percy Anderson. Ti kostimi bili su za Ljerku Njerš poticaj i inspiracija za novi slikarski ciklus kojim umjetnica na svoj slikarski način pridonosi očuvanju hrvatske kulturne baštine.

Njene dame u blistavim kostimima odišu teatarskim doživljajem. Njezina bogata i živa paleta boja te mnoštvo detalja u strukturi pozadine stvaraju uvijek nove kolorističke sklopove. Njeni glinotisci su unikati koje autorica slika na vlažnoj glinenoj ploči. Ona nanosi slikarske i keramičke boje, zatim urezuje crtež, a raznim alatljikama , biljem ili tkaninama osvježava strukturu pozadine.
Konturni crtež urezan u glinu, očitava se na otisku kao bijela linija i djeluje mekano poput linoreza. Terninine likove od Tosce do Brünnhilde ili Isolde izravno je stvorila na glinenoj ploči, što pridonosi svježini kolorističkog likovnog doživljaja.
Veliku ulogu kod tih monotipija ima kvaliteta papira, odnosno moć njegova upijanja boje. Otiske ručno radi sama autorica. Pomoću valjka otiskuje svoje “jednotiske” na papir dopunjujući sliku naknadno, na otisku, crtežom tušem ili bojom.

Sloboda Ljerkine mašte obogaćena prizivanjem prošlosti oživjela je u seriji ovih glinotisaka na potpuno novi način.

Slike sa otvorenja izložbe

Slike izloženih radovapovratak na izložbe

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign