Ljerka Njerš

izbornik

55. ZAGREBAČKI SALON – primijenjene umjetnosti i dizajn

14. lipnja 2020.

55-ZS-ID-FINAL-ulupuh-slider-web-18-2048x114855-ZS-ID-FINAL-ulupuh-slider-web-18-2048×1148

Ovogodišnji 55. Zagrebački salon, posvećen primijenjenim umjetnostima i dizajnu, najveći je po broju prijavljenih radova, a na njegovu temu ‘Puls trenutka ili što vas pokreće’ odgovorili su mnogi umjetnici, istaknula je na otvorenju ravnateljica Salona Ivana Bakal.

Organizator 55. Zagrebačkoga salona je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) u suradnji s Tehničkim muzejom ‘Nikola Tesla’ i Muzejom Mimara, kustosica je Iva Körbler, koja je i autorica koncepcije pod naslovom ‘Puls trenutka ili što vas pokreće’.

Salon je otvoren na prostoru ispred Tehničkoga muzeja ‘Nikola Tesla’ a za selekciju bilo prijavljeno više od 500 radova, od kojih je selekciju prošlo njih 230. Odabrani radovi mogli su se vidjeti u tri izložbena prostora – izložbenoj dvorani uz glavnu zgradu i Hali V Tehničkoga muzeja ‘Nikola Tesla’ u sklopu ‘Ljeta u Tehničkom muzeju’ i u galeriji ULUPUH. Salon je otvorila njegova kustosica i autorica koncepcije Iva Körbler. Ujedno se zahvalila umjetnicima što su u tako velikom broj odreagirali na temu, a posebno  zato što se do zadnjega časa, odnosno do polovice svibnja, zapravo nije znalo hoće li se Salon uopće moći održati, kako zbog koronavirusa, tako i zbog financiranja.

Körbler je objasnila kako se, razmišljajući o temi Salona, osvrnula i na iskustva starijih kolega, starijih Salona, te drugih trijenalnih i bijenalnih priredaba. Iz toga je pak, istaknula je, bilo jasno da su umjetnici često reagirali sjajnim radovima, ali nisu uvijek prolazili zbog previše usko definirane i rigidne koncepcije.

S obzirom na to da bi Salon trebao dati kakav-takav objektivni presjek trogodišnjega stvaralaštva na području primijenjenih umjetnosti, smatrala je da treba pokazati što više radova i što više različitosti kako u stilovima, tako i u tehnikama te medijima,vodeći računa o tome da se ipak ne izađe iz onoga što primijenjena umjetnost jest.
Izložba je financijski realizirana uz potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Zagrebački salon ugledna je nacionalna izložba suvremenoga stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koji je Skupština grada Zagreba utemeljila 1965. Izložba je to recentnih likovnih ostvarenja, odnosno godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno primijenjenim umjetnostima i dizajnu.

Na 55. ZAGREBAČKOM SALONU osim izloženih radova,  prikazivan je i film Ljerke Njerš  “STVARANJE LJEPOTE U SUVREMENOM MEDIJU”, a isti možete pogledati i na linku https://www.youtube.com/watch?v=xkB4uaomZvMpovratak na izložbe

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign