Ljerka Njerš

izbornik

Keramičarki i slikarici Ljerki Njerš Nagrada za životno djelo ULUPUH-a

13. siječnja 2022.

Ljerka NjeršLjerka Njerš

Povodom 71. godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH dodjeljuje Nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolji izložbeni i izdavački projekt u 2021. godini te Nagradu za najboljeg mladog autora.

Umjetnički savjet ULUPUH-a je odlučio, a Upravni odbor ULUPUH-a potvrdio kako slijedi:

– Nagrada za životno djelo : Ljerka Njerš

Opus keramičarke i slikarice Ljerke Njerš u suvremenoj je hrvatskoj umjetnosti pozicioniran na posebnom mjestu, i u današnje nezahvalno vrijeme uskih specijalizacija govori o značaju raznovrsnosti, sinteze i simbioze različitih likovnih tehnika, medija i materijala. Umjetničin opus nikada nismo promatrali samo kroz prizmu objedinjavanja različitih vrsta primijenjene umjetnosti, već trajne želje za eksperimentiranjem i otvorenošću novim mogućnostima materijala, žanra i tehnika oblikovanja. Njezin gotovo renesansni aspekt umjetničkog djelovanja nikada se, međutim, ne gubi u kvantiteti artefakata, već je potpuno podređen ideji umjetničke perfekcije i apstrahiranju motiva na stilizirane i ujednačene prizore – bez obzira stvara li u fajansi, majolici, raku keramici, staklu, monotipijama, slikanju na svili, ili u najnovijim djelima u kojima koristi modernu tehnologiju u mediju digitalne fotografije i fotokolaža.

Stoga, kada je povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski ustvrdila kako takvu sublimiranu čistoću linija i oblika, bilo da je riječ o cvjetnim motivima, ženskoj figuri ili krajoliku „nismo dugo u našoj likovnoj praksi imali prilike vidjeti od vremena secesije i art décoa, a i iz te epohe malo joj tko može biti ravan“, takve su laude imale svoje konkretno i lako provjerljivo uporište u umjetničinom opusu. Jednom sam već primijetila kako je specifičnost stvaranja Ljerke Njerš prevladavanje svih mogućih ograničenja odabranog medija i materijala pa ćemo ponekad teško razabrati od prve je li pred nama slika, akvarel ili oslikana svila; crtež, akvarel ili monotipija; glina ili porculan. U toj fascinantnoj i lakoj igri mogućnostima materijala, za Ljerku Njerš kao da ne postoji dvodimenzionalni aspekt djela, i nastoji ga u svim djelima maksimalno zaobići, kako bi promatrača uvela u svijet koji počiva na antičkim uzorima idealne ljepote, gdje je, uostalom, ljepota jedna od nužnih vrlina.

Koncept reduciranog i stiliziranog krajolika, koji nema konkretnih geografskih ili arhitektonskih toposa, pun cvijeća, različitog drveća, bijelih golubica, anđela i polusjedećeg ili ležećeg ženskog akta ukazuje simbolički na ideju sinteze prirode, i evociranja trajnih izvora ljepote. Kritičar Vladimir Crnković ističe kako su „svi umjetničini aktovi uvijek specifično irealni i apstraktni, transformirani u idealne predodžbe“, otvoreni prema renesansnoj metaforici tzv. Rajskog vrta, ali i na tragu stilizacije crteža i odabira kolorita u tradiciji fovizma i Matissea. Bez obzira koji materijal i medij odabire, osnovne su značajke rukopisa ove umjetnice vezane uz klasične ideje proporcija, harmonije i ravnoteže u kompoziciji likovnog djela.

I u recentnim ciklusima radova oslikane svile, Ljerka Njerš prepušta se slobodnom povezivanju dijelova krajolika, vode, vegetacije i neba, i kroz koncept kolorističkog prožimanja i komplementarnosti bojâ stvara djela iznimno senzualne, lirske i istovremeno ekspresivne razine doživljaja. U cijelom opusu strukturalna je forma krajolika dovedena do savršenstva, često u kadru postavljena na principima razmjera Zlatnog reza.

Ono što umjetnost i veliko umijeće Ljerke Njerš izdvaja u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti jest ne samo iznimna sposobnost sinteze i invencije, već neopterećenost trendovima i stilovima. Uvijek ju je intenzivno zanimala materija i cjeloviti raspon mogućnosti izražavanja u jednom materijalu, gdje se autoričina suptilna ikonografija (Ivanka Reberski) javljala kao prirodna i jednostavna dionica stvaranja. Bez patetične narativnosti i pretjerane dekorativnosti oblika i boja, Ljerka Njerš uspjela je stvoriti opus koji u svakom svojem fragmentu govori o ljepoti cjeline, ideji prirode kao metafori kontinuiranog stvaranja i obnavljanja života, i gdje su senzualizam i vitalizam pozitivno izbalansirani principi djelovanja.

Jedina naša keramičarka koja je izlagala na izložbama prestižnih aukcijskih kuća

Ljerka Njerš jedina je keramičarka iz Hrvatske koja se uspjela probiti na prestižne izložbe engleskih aukcijskih kuća SothebyChristie’s i Bonhams, gdje su njezini radovi bili posebno zapaženi. Iskazala se u svojem djelovanju kao ambasadorica hrvatske kulture i tradicije primijenjene umjetnosti u svijetu, od Austrije do Japana, što govori u prilog njezinim neupitnim zaslugama za nagradu ULUPUH-a za životno djelo, ističe se u obrazloženju.

povratak na popis novosti

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign