Ljerka Njerš

izbornik

VARAŽDIN, Hommage Varaždinu / Izložba uz 50. Varaždinske barokne večeri

9. rujna 2020.

Novi ciklus Srijeda u Muzeju Gradskog muzeja Varaždin, nakon ljetne stanke, započeo je izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš, pod nazivom Hommage Varaždinu, koja je u Starom gradu otvorena 9. rujna u 19 sati. Izložba se priređuje uz 50. Varaždinske barokne večeri, a ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

O izložbi

Autorica stručne koncepcije izložbe, muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić o stvaralaštvu akademske umjetnice, kiparice, slikarice i keramičarke Ljerke Njerš i njezinoj izložbi posvećenoj Varaždinu napisala je:

„Slikarica izrazite stvaralačke vitalnosti diplomirala je 1960. u klasi Marina Tartaglie na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uz radove u slikarstvu, ostvarila je impozantan opus u keramici, staklu, grafici i djelima nastalima kombinacijom korištenja fotografije i računalnih tehnika, prepoznatljiv i valoriziran u domovini i svijetu.

U radovima, koje odlikuje profesionalnost i metodičnost, u izboru materijala i tehnika izvire profinjena osjetljivost. Kod odabira tema napustila je općeprihvaćene konvencije u hrvatskoj umjetnosti i opredijelila se za slobodu koju možemo nazvati hvatanje vječnosti trenutka ili trenutaka vječnosti.

Upravo to se dogodilo i kod pripreme ove izložbe; umjetnica je cijeli jedan ciklus radova posvetila Varaždinu i njegovu muzeju, konkretno stalnom postavu u Starom gradu. Prepoznala je tajni život baštine Varaždina i interpretirala ga na svoj poseban i artistički način, a uznemirujući doživljaj nedavnog potresa u Zagrebu predstavlja nam na potresan način grupom povezanih, a razornom silom razbijenih artefakata.“

Uz izložbu se prikazuje i videofilm Stvaranje ljepote u suvremenom mediju autorice Ljerke Njerš, za koji je glazbu skladao Matej Meštrović.

Mjesto održavanja: GMV Stari grad, 9. 9. 2020.
Datum početka/završetka: 09.09.2020. / 25.10.2020.

Osvrt Branke Hlevnjak:

Grubo ziđe galerije Starog grada Varaždina i sjaj stakla, porculana, ocaklina i čiste komplementarne boje na oslikanoj svili velikih formata ostavljaju dojam bogatstva i raskoši. Upravo taj spoj ugođajne starine i suvremene interpretacije dekorativnog i svečanog, trajne su odlike umjetnosti Ljerke Njerš. Dakako da je u tijeku svog dugogodišnjeg stvaralaštva prolazila i nalazila različite motive i tehnike, te se usredotočila sad na ovaj ili onaj aktualni momenat, bilo društveni, poput Domovinskog rata, bilo filozofski u smislu traganja za novim medijskim značenjima. Likovni kritičari, koji su je svesrdno pratili od početaka, od šezdesetih godina do danas, prepoznali su u radovima Ljerke Njerš originalnost i samosvojnost.

Također, naglašena je njezina slikarska komponenta temeljena na vještom krokiju nagih ženskih tijela, ili baštinjenih slika, pa i pejzaža utonulih u florealne okvire ili osobite koloristički izvedene arabeske. Taj slobodno možemo reći zagrljaj oblika i boje, taj splet stvarnog i nestvarnog, likovna igra vješte majstorice prožima sve materijale i tehnike u kojima se umjetnica izražava. U novije doba to su staklene slike s pozlatama ili bez, bilo na pločama bilo na pladnjevima ili zdjelama, jednako kao što su to sve češće velika platna portreta dragih osoba ili omiljenih prostora. I stari grad Varaždin dobio je svoju posvetu umjetnice, koja ga je na svoj karakterističan i temperamentan način ovila i ovjenčala bojama.

Vještina kojom Ljerka Njerš kombinira tehnike i način kako dolazi do vlastitih metoda rada, počinju još od voštanih podloga i idu, eto, do računalnih ne napuštajući starinske tehnike keramike i oslikavanja stakla ili akvarel. Svi su alati, sva sredstva podređena jedinstvenom slikopisu, u kojem Ljerka Njerš postiže visoko vrijedne rezultate.

Izložba u Varaždinu bila je jedna od tih veličanstvenih i nadahnjujućih ugođaja u kojem trijumfira slikarstvo, crtež, boja i oblikovanje jedinstvenim miksmedijskim i novomilenijskim žarom.

 

 

video
play-sharp-fill

prilog o izložbi na HRT-u

 

video
play-sharp-fill

prilog o izložbi na VTV

 

 povratak na izložbe

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign