Ljerka Njerš

izbornik

Galerija Ljerke Njerš, Žepče, BiH

12. svibnja 2010.

12. svibnja 2010 godine u Žepču je otvorena GALERIJA LJERKE NJERŠ.Akademska slikarica rođena je u Begov Hanu,općina Žepče a sada živi i radi u Zagrebu.Postav exponata (40 slika, keramika i staklo)) u Galeriji uredile su povjesničarka umjetnosti prof. Marta Marjanović i akad.slikarica Kristina Kramer, a dio radova je dar umjetnice svome rodnom kraju.Galerija se nalazi u prizemlju Doma kulture.

Posebnu ulogu u otvaranju ove ove galerije – reprezentativnog prostora u gradu Žepču imao je Katolički školski centar DON BOSCO i Općina Žepče.Na otvorenju je načelnik Općine Mato Zovko rekao je da se ideja rodila prigodom otvorenja velike izložbe Ljerke Njerš 2008 god. u KŠC Don Bosco koja je održana u okviru manifestacije 550 godina od prvog pisanog spomena Žepča.Zahvalio se na donaciji slika i keramike samoj umjetnici,ističući da će svi Žepčaci biti ponosni što će ovu Galeriju moći pokazati svojim gostima. Samo otvorenje uveličao je glazbeni sastav K ŠC-a i ženski vokalni sastav ” Empciane”.

“Uvaženi gosti, pripala mi je čast pozdraviti sve vas nazočne u ovom, za Žepče svečanom trenutku, na otvorenju Galerije Ljerka Njerš.

Često čujemo, a i uvjerili smo se puno puta, kako su likovna i glazbena umjetnost zapravo jedno ?, samo iskazano različitim medijima, na različite načine. Stoga ćemo našu današnju svečanost započeti jednim malim “žepačkim” glazbenim uvodom. Poslušajmo sada “žepačke” glasove, dio glazbene skupine Emptiane, koje nas sve čine i te kako ponosnima. Znam da ćete se složiti sa mnom kad kažem kako je danas veliki dan za naš grad. Danas Žepče, tj. njegova kulturna dimenzija dobiva nešto ogromno.

Svi mi volimo reći kako je naš kraj bogat, kako imamo vrijedne ljude, radišne, pametne, kako se imamo kime, a i čime podičiti, no, kad gostima treba sve to i pokazati, pomalo zastanemo. Od danas se to mijenja! Danas Žepče, uz veliku pomoć gospođe Ljerke Njerš, svima pokazuje kako ono prethodno spomenuto nije samo puka priča….
A zašto ne Ljerka Njerš? Iako je većina vas sigurno bila 2008. na samostalnoj izložbi gospođe Njerš u Katoličkomu školskom centru “Don Bosco” i zna tko je Ljerka Njerš, ipak ću vas podsjetiti: Kad kažemo Ljerka Njerš, mislimo na rođenu Žepčanku, vrsnu umjetnicu, keramičarku i slikaricu, ali i autoricu unikatnog nakita koja je odavno stekla međunarodni ugled.

Naša Ljerka je izlagala u velikim svjetskim metropolama u Njemačkoj, Švicarskoj, Danskoj, Portugalu, Nizozemskoj, Austriji i ponajviše u Engleskoj.
Žepče sada ima galeriju s djelima osobe koja je članica HDLU-a,ULUPUH-a, ali i Society of Design and Craftsmen, osobe koja je primila Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinose u kulturi…. Zar treba više nabrajati?!

A po čemu se to naša Žepčanka, naša Ljerka, ističe u umjetnosti?

Pogledajte malo oko sebe! Na prvi pogled vidite kako se radi o slikama i keramici, a kad se malo približite, vidjet ćete i različitosti u tehnikama, kako slikarskim i grafičkim, tako i keramičkim. A naravno, očita je i razlika u temama.

Pa tako u našoj galeriji vidite primjere monotipije ili jednotiska – hommage hrvatskoj kulturnoj baštini nastao pod dojmom Domovinskoga rata (Hommage Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću, Hommage Zagrebu, Hommage hrvatskim kraljevskim gradovima…),
I, na kraju, htjela bih napomenuti već uvriježeno mišljenje kako galerije i izložbe otvaraju ljudi koji su, ili jako bogati i imaju novca za rasipanje, ili oni kojima je istinski stalo do kulture i umjetnosti. Svi znamo kako u današnje recesijsko vrijeme ni općina Žepče nije iznimka kad je o novcu riječ, što nas dovodi do zaključka kako je Žepčacima ipak stalo do kulture i umjetnosti i kako smo ponosni na našu Ljerku.”

 

Dijelovi govora Prof.Marte Marijanovic prigodom otvorenja galerije 12. svibnja 2010.

povratak na popis novosti

Ljerka Njerš - 2024 - All rights reserved izrada: dzDesign